- Porce: 4 Lidé
- Čas přípravy: 40 min
- Čas vaření: 75 min
- Kalorie: 115 kcal/100g
- Obtížnost: Střední
Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě, zvláště v těch zemích, kde se tradičně pěstují papriky jako takové (např. Španělsko, Mexiko, Středomoří) a připravují se na spoustu způsobů. Tento recept představuje tradiční český způsob přípravy plněných paprik. Kombinace šťavnaté papriky, mletého masa a rýže vytváří chutné a syté jídlo, které si zamilují snad všichni. Je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.
Ingredience
Postup
- Slovenské bílé papriky zbavte šťopky a vyndejte jádřinec se semínky a opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte osušit.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření ji nechte vychladnout.
- Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete jej po celé ploše dna vidličkou. Přidejte na něj rovnoměrně po celé ploše jemně nasekanou cibuli a česnek, vychladlou rýži, vejce, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Masovou směsí naplňte připravené paprikové lusky. Naplněné papriky urovnejte do pekáče nebo hlubšího hrnce.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj rajčatový protlak a krájená rajčata, promíchejte. Dále přidejte cukr, ocet (pokud jej máte v této omáčce rádi), sůl a pepř podle Vaší chuti. Vše znovu promíchejte a nechte provařit asi 10 minut. Poté dochuťte (zjemněte) kečupem dle Vaší chuti. Přidejte horkou vodu nebo bujon, promíchejte a lehce provařte.
- Hotovou omáčku nalijte na plněné papriky v pekáči. Pekáč přikryjte vrchním poklopem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Poté poklop sundejte a pečte dalších cca 10-15 minut, aby papriky získaly zlatavou barvu.
- Plněné papriky podávejte horké, nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem, což je u nás v česku nejčastější kombinace. Můžete ale podávat dle Vaší chuti i s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.
Plněné papriky
- Porce: 4Lidé
- Čas přípravy: 40 min
- Čas vaření: 75 min
- Kalorie: 115 kcal/100g
- Obtížnost: Střední
Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě, zvláště v těch zemích, kde se tradičně pěstují papriky jako takové (např. Španělsko, Mexiko, Středomoří) a připravují se na spoustu způsobů. Tento recept představuje tradiční český způsob přípravy plněných paprik. Kombinace šťavnaté papriky, mletého masa a rýže vytváří chutné a syté jídlo, které si zamilují snad všichni. Je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.
Ingredience
Postup
- Slovenské bílé papriky zbavte šťopky a vyndejte jádřinec se semínky a opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte osušit.
- Rýži uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření ji nechte vychladnout.
- Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete jej po celé ploše dna vidličkou. Přidejte na něj rovnoměrně po celé ploše jemně nasekanou cibuli a česnek, vychladlou rýži, vejce, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
- Masovou směsí naplňte připravené paprikové lusky. Naplněné papriky urovnejte do pekáče nebo hlubšího hrnce.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj rajčatový protlak a krájená rajčata, promíchejte. Dále přidejte cukr, ocet (pokud jej máte v této omáčce rádi), sůl a pepř podle Vaší chuti. Vše znovu promíchejte a nechte provařit asi 10 minut. Poté dochuťte (zjemněte) kečupem dle Vaší chuti. Přidejte horkou vodu nebo bujon, promíchejte a lehce provařte.
- Hotovou omáčku nalijte na plněné papriky v pekáči. Pekáč přikryjte vrchním poklopem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Poté poklop sundejte a pečte dalších cca 10-15 minut, aby papriky získaly zlatavou barvu.
- Plněné papriky podávejte horké, nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem, což je u nás v česku nejčastější kombinace. Můžete ale podávat dle Vaší chuti i s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.
Zůstaň s námi
Mohlo by se vám také líbit
Získejte praktické tipy a triky, které Vám ušetří spoustu drahocenného času.