background

Plněné papriky

Vytvořeno: May 23, 2024
  • Porce: 4 Lidé
  • Čas přípravy: 40 min
  • Čas vaření: 75 min
  • Kalorie: 115 kcal/100g
  • Obtížnost: Střední

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě, zvláště v těch zemích, kde se tradičně pěstují papriky jako takové (např. Španělsko, Mexiko, Středomoří) a připravují se na spoustu způsobů. Tento recept představuje tradiční český způsob přípravy plněných paprik. Kombinace šťavnaté papriky, mletého masa a rýže vytváří chutné a syté jídlo, které si zamilují snad všichni. Je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.

Ingredience

Postup

  1. Slovenské bílé papriky zbavte šťopky a vyndejte jádřinec se semínky a opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte osušit.
  2. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření ji nechte vychladnout.
  3. Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete jej po celé ploše dna vidličkou. Přidejte na něj rovnoměrně po celé ploše jemně nasekanou cibuli a česnek, vychladlou rýži, vejce, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Masovou směsí naplňte připravené paprikové lusky. Naplněné papriky urovnejte do pekáče nebo hlubšího hrnce.
  5. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj rajčatový protlak a krájená rajčata, promíchejte. Dále přidejte cukr, ocet (pokud jej máte v této omáčce rádi), sůl a pepř podle Vaší chuti. Vše znovu promíchejte a nechte provařit asi 10 minut. Poté dochuťte (zjemněte) kečupem dle Vaší chuti. Přidejte horkou vodu nebo bujon, promíchejte a lehce provařte.
  6. Hotovou omáčku nalijte na plněné papriky v pekáči. Pekáč přikryjte vrchním poklopem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Poté poklop sundejte a pečte dalších cca 10-15 minut, aby papriky získaly zlatavou barvu.
  7. Plněné papriky podávejte horké, nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem, což je u nás v česku nejčastější kombinace. Můžete ale podávat dle Vaší chuti i s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.

Plněné papriky



Plněné papriky
  • Porce: 4Lidé
  • Čas přípravy: 40 min
  • Čas vaření: 75 min
  • Kalorie: 115 kcal/100g
  • Obtížnost: Střední

Plněné papriky jsou oblíbené po celém světě, zvláště v těch zemích, kde se tradičně pěstují papriky jako takové (např. Španělsko, Mexiko, Středomoří) a připravují se na spoustu způsobů. Tento recept představuje tradiční český způsob přípravy plněných paprik. Kombinace šťavnaté papriky, mletého masa a rýže vytváří chutné a syté jídlo, které si zamilují snad všichni. Je ideální pro rodinné obědy nebo večeře.

Ingredience

Postup

  1. Slovenské bílé papriky zbavte šťopky a vyndejte jádřinec se semínky a opláchněte je pod tekoucí vodou a nechte osušit.
  2. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Po uvaření ji nechte vychladnout.
  3. Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete jej po celé ploše dna vidličkou. Přidejte na něj rovnoměrně po celé ploše jemně nasekanou cibuli a česnek, vychladlou rýži, vejce, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience dobře propojily.
  4. Masovou směsí naplňte připravené paprikové lusky. Naplněné papriky urovnejte do pekáče nebo hlubšího hrnce.
  5. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte do něj rajčatový protlak a krájená rajčata, promíchejte. Dále přidejte cukr, ocet (pokud jej máte v této omáčce rádi), sůl a pepř podle Vaší chuti. Vše znovu promíchejte a nechte provařit asi 10 minut. Poté dochuťte (zjemněte) kečupem dle Vaší chuti. Přidejte horkou vodu nebo bujon, promíchejte a lehce provařte.
  6. Hotovou omáčku nalijte na plněné papriky v pekáči. Pekáč přikryjte vrchním poklopem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Poté poklop sundejte a pečte dalších cca 10-15 minut, aby papriky získaly zlatavou barvu.
  7. Plněné papriky podávejte horké, nejlépe s rýží nebo houskovým knedlíkem, což je u nás v česku nejčastější kombinace. Můžete ale podávat dle Vaší chuti i s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem. Na závěr můžete posypat nasekanou petrželkou.

Zůstaň s námi

Získejte praktické tipy a triky, které Vám ušetří spoustu drahocenného času.