background

Čevabčiči

Vytvořeno: May 23, 2024
  • Porce: 4 Lidé
  • Čas přípravy: 25 min
  • Čas vaření: 30 min
  • Kalorie: 211 kcal/100g
  • Obtížnost: Střední

Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální pro grilování nebo smažení. Všichni ho známe jako skvělý rodinný obědy i večeři. Čevabčiči je tradiční pokrm z Balkánu, který se těší velké oblibě i v České republice. V průběhu let se měnil jeho tvar až do malých válečků z mletého masa ochucené kořením, které se podávají nejčastěji s hořčicí, cibulí a bramborem nebo chlebem.

Ingredience

Postup

  1. Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete ho vidličkou po dně mísy, aby bylo na celé ploše. Na tuto plochu nejlépe rovnoměrně přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, mletou sladkou papriku, mletý kmín, sušenou majoránku, vejce a strouhanku. Přidejte sůl a pepř dle Vaší chuti.
  2. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, nejprve vařečkou nebo lžící, ve finále nejlépe rukou.
  3. Ze směsi tvarujte menší válečky o délce asi 5-7 cm a průměru 2-3 cm. Pokud se Vám maso lepí na ruce, navlhčete je dle potřeby ve vodě. Válečky by měly mít pokud možno jednotný tvar, což zajistí rovnoměrné smažení.
  4. Na pánev do rozehřátého oleje vložte čevabčiči a smažte je ze všech stran, dokud nebudou zlatavé a propečené, což trvá asi 8-10 minut. Pokud preferujete grilování, rozehřejte gril a čevabčiči grilujte na středně vysoké teplotě přibližně 8-10 minut, občas je otočte, aby byly rovnoměrně opečené.
  5. Čevabčiči podávejte na mělký talíř horké. Tradičně se podávají s hořčicí, nakrájenou cibulí a čerstvým chlebem. U nás v Česku se často podávají s vařenými bramborami, tak pokud se rozhodnete pro tuto variantu, tak si je dejte vařit ještě před tím, než začnete připravovat maso. K čevabčiči se skvěle hodí i brambory pečené v troubě anebo hranolky. Jako příloha může posloužit i zeleninový salát.

Čevabčiči



Čevabčiči
  • Porce: 4Lidé
  • Čas přípravy: 25 min
  • Čas vaření: 30 min
  • Kalorie: 211 kcal/100g
  • Obtížnost: Střední

Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální pro grilování nebo smažení. Všichni ho známe jako skvělý rodinný obědy i večeři. Čevabčiči je tradiční pokrm z Balkánu, který se těší velké oblibě i v České republice. V průběhu let se měnil jeho tvar až do malých válečků z mletého masa ochucené kořením, které se podávají nejčastěji s hořčicí, cibulí a bramborem nebo chlebem.

Ingredience

Postup

  1. Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete ho vidličkou po dně mísy, aby bylo na celé ploše. Na tuto plochu nejlépe rovnoměrně přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, mletou sladkou papriku, mletý kmín, sušenou majoránku, vejce a strouhanku. Přidejte sůl a pepř dle Vaší chuti.
  2. Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, nejprve vařečkou nebo lžící, ve finále nejlépe rukou.
  3. Ze směsi tvarujte menší válečky o délce asi 5-7 cm a průměru 2-3 cm. Pokud se Vám maso lepí na ruce, navlhčete je dle potřeby ve vodě. Válečky by měly mít pokud možno jednotný tvar, což zajistí rovnoměrné smažení.
  4. Na pánev do rozehřátého oleje vložte čevabčiči a smažte je ze všech stran, dokud nebudou zlatavé a propečené, což trvá asi 8-10 minut. Pokud preferujete grilování, rozehřejte gril a čevabčiči grilujte na středně vysoké teplotě přibližně 8-10 minut, občas je otočte, aby byly rovnoměrně opečené.
  5. Čevabčiči podávejte na mělký talíř horké. Tradičně se podávají s hořčicí, nakrájenou cibulí a čerstvým chlebem. U nás v Česku se často podávají s vařenými bramborami, tak pokud se rozhodnete pro tuto variantu, tak si je dejte vařit ještě před tím, než začnete připravovat maso. K čevabčiči se skvěle hodí i brambory pečené v troubě anebo hranolky. Jako příloha může posloužit i zeleninový salát.

Zůstaň s námi

Získejte praktické tipy a triky, které Vám ušetří spoustu drahocenného času.