- Porce: 4 Lidé
- Čas přípravy: 25 min
- Čas vaření: 30 min
- Kalorie: 211 kcal/100g
- Obtížnost: Střední
Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální pro grilování nebo smažení. Všichni ho známe jako skvělý rodinný obědy i večeři. Čevabčiči je tradiční pokrm z Balkánu, který se těší velké oblibě i v České republice. V průběhu let se měnil jeho tvar až do malých válečků z mletého masa ochucené kořením, které se podávají nejčastěji s hořčicí, cibulí a bramborem nebo chlebem.
Ingredience
Postup
- Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete ho vidličkou po dně mísy, aby bylo na celé ploše. Na tuto plochu nejlépe rovnoměrně přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, mletou sladkou papriku, mletý kmín, sušenou majoránku, vejce a strouhanku. Přidejte sůl a pepř dle Vaší chuti.
- Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, nejprve vařečkou nebo lžící, ve finále nejlépe rukou.
- Ze směsi tvarujte menší válečky o délce asi 5-7 cm a průměru 2-3 cm. Pokud se Vám maso lepí na ruce, navlhčete je dle potřeby ve vodě. Válečky by měly mít pokud možno jednotný tvar, což zajistí rovnoměrné smažení.
- Na pánev do rozehřátého oleje vložte čevabčiči a smažte je ze všech stran, dokud nebudou zlatavé a propečené, což trvá asi 8-10 minut. Pokud preferujete grilování, rozehřejte gril a čevabčiči grilujte na středně vysoké teplotě přibližně 8-10 minut, občas je otočte, aby byly rovnoměrně opečené.
- Čevabčiči podávejte na mělký talíř horké. Tradičně se podávají s hořčicí, nakrájenou cibulí a čerstvým chlebem. U nás v Česku se často podávají s vařenými bramborami, tak pokud se rozhodnete pro tuto variantu, tak si je dejte vařit ještě před tím, než začnete připravovat maso. K čevabčiči se skvěle hodí i brambory pečené v troubě anebo hranolky. Jako příloha může posloužit i zeleninový salát.
Čevabčiči
- Porce: 4Lidé
- Čas přípravy: 25 min
- Čas vaření: 30 min
- Kalorie: 211 kcal/100g
- Obtížnost: Střední
Tento jednoduchý a chutný pokrm je ideální pro grilování nebo smažení. Všichni ho známe jako skvělý rodinný obědy i večeři. Čevabčiči je tradiční pokrm z Balkánu, který se těší velké oblibě i v České republice. V průběhu let se měnil jeho tvar až do malých válečků z mletého masa ochucené kořením, které se podávají nejčastěji s hořčicí, cibulí a bramborem nebo chlebem.
Ingredience
Postup
- Do mísy vyklopte mleté maso a rozetřete ho vidličkou po dně mísy, aby bylo na celé ploše. Na tuto plochu nejlépe rovnoměrně přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek, mletou sladkou papriku, mletý kmín, sušenou majoránku, vejce a strouhanku. Přidejte sůl a pepř dle Vaší chuti.
- Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily, nejprve vařečkou nebo lžící, ve finále nejlépe rukou.
- Ze směsi tvarujte menší válečky o délce asi 5-7 cm a průměru 2-3 cm. Pokud se Vám maso lepí na ruce, navlhčete je dle potřeby ve vodě. Válečky by měly mít pokud možno jednotný tvar, což zajistí rovnoměrné smažení.
- Na pánev do rozehřátého oleje vložte čevabčiči a smažte je ze všech stran, dokud nebudou zlatavé a propečené, což trvá asi 8-10 minut. Pokud preferujete grilování, rozehřejte gril a čevabčiči grilujte na středně vysoké teplotě přibližně 8-10 minut, občas je otočte, aby byly rovnoměrně opečené.
- Čevabčiči podávejte na mělký talíř horké. Tradičně se podávají s hořčicí, nakrájenou cibulí a čerstvým chlebem. U nás v Česku se často podávají s vařenými bramborami, tak pokud se rozhodnete pro tuto variantu, tak si je dejte vařit ještě před tím, než začnete připravovat maso. K čevabčiči se skvěle hodí i brambory pečené v troubě anebo hranolky. Jako příloha může posloužit i zeleninový salát.
Zůstaň s námi
Mohlo by se vám také líbit
Získejte praktické tipy a triky, které Vám ušetří spoustu drahocenného času.